autó

Honnan tudhatjuk, hogy meghibásodott az ABS kocka?

Vannak, akik az autó legkisebb rezdüléséből is tudják, hogy baj van, sőt azt is meg tudják állapítani, hogy hol van a probléma forrása. Másoknak még az egyértelmű jelek sem mondanak sokat. Ha te is az utóbbiak táborát erősíted, akkor bizonyára azzal sem vagy tisztában, hogy milyen jelek utalnak arra, hogy az ABS kocka meghibásodott. Olvass tovább, az alábbiakban eláruljuk!

Tipikus hibák, melyek jelzik a bajt

Mielőtt alaposabban belemennénk, hogy mik az ABS kocka meghibásodás tipikus jelei, érdemes tudnod, hogy a hidraulikatömb az autó motorterében helyezkedik el. Ez azért fontos információ, mert elhelyezkedéséből adódóan nagyon magas hőhatásnak és erős rázkódásnak van kitéve, így nem csoda, hogy gyakran meghibásodik.

Ha meghibásodott az ABS kocka, akkor annak legegyértelműbb jele, hogy fékezés során az alsó holtpontig becsúszik a fékpedál. De, ha nem is csúszik be, mindenképp nagyon lent fog a fék. Gyakorlatilag olyan érzés, mintha a fékrendszer levegős lenne. Ha ez még nem lenne elég, más jelek is tapasztalhatók, melyek azt mutatják, hogy az ABS kockával baj van. Ilyen például, ha vészfékezéskor vagy rossz minőségű utakon közlekedve csak teljesen benyomott fékállás mellett fékezhető az autó vagy a fékhatás csak késleltetve érzékelhető és akkor sem teljes mértékben. A fékolaj szivárgás tovább erősítheti a gyanúnkat.

Mit lehet tenni, ha baj van?

Ha szinte biztosak vagyunk benne, hogy az ABS kocka meghibásodott, akkor semmi estre se kezdjük el megbütykölni az autót, ugyanis könnyen lehet, hogy csak nagyobb kárt okozunk, mint amennyi hasznot. Az ABS kocka javítása komoly szaktudást és tapasztalatot igényel. A legjobb, ha hozzáértő szakemberek segítségét kéred, mint amilyenek a Rewo Pro Kft munkatársai. A Rewo Pro Kft szervizek Budapesten a III. és X. kerületben, továbbá vidéken is elérhetők.